fitness-826940_1280Gluten jest produktem, który występuje w niektórych zbożach, na przykład w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Dokładnie gluten to mieszanka białek roślinnych: gluteiny i gliadyny. Jest odpowiedzialny za ciągliwość ciasta, która powstaje w wyniku jego wyrabiania, dzięki niemu przy rozciąganiu powstają również pęcherze powietrza. Część populacji ludzkiej nie toleruje glutenu, jest to choroba zwana cekalią. Objawia się ona zmęczeniem, problemami trawiennymi, wzdęciami, trudnością wypróżnienia, migreną, utrata wagi, zawroty głowy czy niespotykana wysypka zwana „kurzą skórą”. W tym przypadku należy wprowadzić dietę bezglutenową, jednak wiele osób zdrowych również decyduję się na stosowanie takiej diety, ponieważ wierzy, że przynosi ona skutki utraty wagi, poprawia samopoczucie oraz jest w pełni zdrowa. Istnieje również druga strona medalu, po której stoją zwolennicy glutenu, według nich dieta bezglutenowa jest niezdrowa, a produkty bezglutenowe są wysoko przetworzone oraz nie zawierają błonnika.

2 thoughts on “Gluten”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warto przeczytac